Dla seniora

Drogi Seniorze!
Jesteś dla nas szczególnym i bardzo ważnym Klientem! Cieszymy się, że nam zaufałeś i pragniesz skorzystać z naszej oferty, specjalnie opracowanej dla Ciebie. Nasz dietetyk opracował pięć najpopularniejszych diet, przestrzeganych przez osoby starsze oraz szczegółowo opisał zalecenia, przeciwskazania oraz propozycje dań, od teraz dostępnych w „Kuchni Smakosza”. Zachęcamy do przeczytania artykułu, określenia swojej indywidualnej diety oraz dokonania najlepszego wyboru proponowanych dań, które są gwarancją smaku oraz jakości. Zapraszamy do zapoznania się z naszym nowym menu! Oferujemy dowóz Twojego wybranego zestawu obiadowego pod wskazany adres!
Pozdrawiamy,
„Kuchnia Smakosza”


Profile osób starszych na diecie

*Dieta niskobiałkowa
Stosowana jest przy niewydolności nerek lub niewydolności wątroby. Stosowanie diety jest powiązane z kuracją pacjenta lub od okresu występowania choroby. W diecie niskobiałkowej ilość białka powinna wynosić ok. 0,7g/kg masy ciała (ok.40-50g), co ma stanowić 10% źródła energii w diecie. Zasadą stosowania jest podawanie produktów o wysokiej wartości biologicznej – głównie białko zwierzęce takie jak: drób, chude mięso, ryby, jaja, mleko i jego produkty. Przy układaniu diety niskobiałkowej tak należy dobrać produkty węglowodanowe oraz tłuszcze, aby stanowiły one w najmniejszym stopniu źródło białka, a ich miejsce zastąpić większą ilością protein pełnowartościowych (mięso, ryby). Dlatego też często eliminuje się mąkę pszenną, a zastępuje się ją bezbiałkową skrobią ziemniaczaną lub skrobią pszenną. Ze względu na zmniejszenie ilości białka w diecie, choremu należy wyrównać jego zapotrzebowanie energetyczne z węglowodanów i tłuszczy.

*Dieta cukrzycowa
Najważniejszym zadaniem diety cukrzycowej jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi do funkcjonowania tak, aby przeciwdziałać cukrzycy. Dieta nie musi być dla chorego problemem, musi się on odżywiać w sposób zdrowy. Głównym zadaniem diety jest ograniczone spożycie cukrów prostych, czyli słodyczy oraz przetworów zawierających znaczny dodatek cukru np. miód, dżem. Ograniczeniom ulegają również tłuszcze (ok. 25% zapotrzebowania na energie) - szczególnie zwierzęce. Dieta skupia się także na zmniejszeniu masy ciała, ponieważ większość chorych na cukrzycę szczególnie insulinową cierpi na otyłość przez co pojawiają się problemy z sercem. Źródłami energii tak jak u osób odżywiających się w sposób zdrowy powinny być cukry złożone takie jak przetwory zbożowe, ziemniaki, kasza oraz ryż. Zwiększeniu powinien ulec także błonnik, który obniża poziom glukozy we krwi oraz sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Ogromne ilości błonnika znajdują się w warzywach, które są sycące oraz mają niską wartość energetyczną. Posiłki u diabetyków powinny być równomiernie rozłożone na cały dzień, aby nie były one bardzo obfite przy jednorazowym spożyciu. Zaleca się także, aby dania były spożywane o stałych godzinach w odpowiednim odstępie czasowym.

*Dieta cholesterolowa
Jest stosowana u osób, których poziom cholesterolu przekroczył normę, aby zapobiegać dalszemu podnoszeniu wartości oraz bronić się przed chorobą miażdżycową. Najczęstszą przyczyną powstawania nadmiernego cholesterolu jest złe odżywianie, brak ruchu oraz stres. Aby temu przeciwdziałać należy wprowadzić do swojego trybu życia odpowiednią dietę o zmniejszonym ładunku energetycznym, ograniczyć tłuszcze oraz zacząć uprawiać sport. Lepiej jest unikać cukrów prostych zawartych w napojach słodzonych, słodyczach lub innych wyrobów cukierniczych, ponieważ nadmierna ilość ma wpływ na poziom trójglicerydów. Należy także odmówić sobie jedzenia Fast food’ów, frytek oraz chipsów, które są napakowane ogromną ilością tłuszczu i soli. Zamiast śledzi, łososi, makreli itp. w jadłospisie diety cholesterolowej powinny się znajdować ryby morskie głębinowe. Natomiast świetnym źródłem tłuszczy są oleje słonecznikowe, z pestek winogron, a także orzechy oraz ziarna nasion dyni lub słonecznika. Bardzo ważne jest zwiększenie ilości błonnika w diecie – jest on sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem, dlatego powinno wrosnąć spożycie warzyw. Tłuste białko zwierzęce należy zastąpić roślinnym takim jak fasola, groch, ciecierzyca lub soczewica.

*Dieta wątrobowa
Wprowadza się ją w celu leczenia przewlekłego zapalenia wątroby, marskości wątroby lub przy jej toksycznym uszkodzeniu. Objawami, któregoś z tych przypadków mogą być zaburzenia w trawieniu, wzdęcia, zaparcia lub długotrwałe zmęczenie. Dieta stosowana w leczeniu tego organu powinna ograniczyć produkty tłuste na rzecz białka oraz węglowodanów, aby wyrównać dzienne zapotrzebowanie energetyczne pacjenta. Produkty białkowe powinny zawierać sporą ilość substancji lipidowych takich jak metionina, witamina B2 oraz C. Tłuszcze należy ograniczyć do ok. 40g dziennego spożycia (w zależności od zapotrzebowania pacjenta). Muszą mieć one wysoką wartość biologiczną oraz niski punkt topnienia – produkty spełniające takie wymogi to: olej słonecznikowy, olej sojowy oraz masło. Tak jak przy diecie cukrzycowej należy równomiernie rozłożyć posiłki na cały dzień, co około 3,5h, aby były one w mniejszych porcjach, ale dostarczały odpowiednią ilość kalorii. Potrawy najlepiej przygotowywać na wodzie lub parze, pieczone w folii albo pergaminie.

*Dieta lekkostrawna
Dieta bazuje na nieobciążaniu układu pokarmowego – zaspokaja głód oraz pokrywa zapotrzebowanie organizmu na poszczególne wartości odżywcze. Należy równomiernie rozłożyć plan dnia tak, aby spożyć od 4 do 5 posiłków, przy czym kolacje zjeść ok. 1,5-2h przed snem. Dieta jest przeznaczona głownie dla osób starszych, w chorobach infekcyjnych, po przejedzeniu oraz stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka. Założeniem diety jest ograniczenie lub wyeliminowanie produktów tłustych, potraw smażonych oraz ostro przyprawionych, dodatkowo ogranicza się spożycie błonnika, ponieważ pobudza on wydzielanie soku żołądkowego, a także długo w nim zalega. Potrawy należy przygotowywać za pomocą gotowania na parze, w wodzie, duszenia lub pieczenia w folii. Ze względu na zmniejszoną ilość błonnika w jadłospisie powinny się pojawić wyłącznie gotowane albo pieczone warzywa i owoce. Ograniczeniu ulega również spożycie alkoholu, kawy, napojów gazowanych. Te produkty można zastąpić herbatami owocowymi, jogurtami naturalnymi lub mlekiem.

Opracował: Mateusz Żuber


Menu:

*Dieta niskobiałkowa:

1. Zestaw obiadowy (11,00 zł) – poniedziałek, wtorek

- Ziemniaki gotowane
- Pieczona w folii pierś z kurczaka
- Sałatka warzywna: zielona sałata z pomidorami bez skórki
- Oliwa z oliwek
- Herbata z cytryną

2. Zestaw obiadowy (4,50 zł) – środa, czwartek

- Krupnik lub zupa ziemniaczana
- Grzanki z pieczywa niskobiałkowego

3. Zestaw obiadowy (12,00 zł) – piątek, sobota

- Gotowany dorsz lub pstrąg
- Puree z masłem
- Kalafior
- Szklanka wody z cytryną

*Dieta cukrzycowa

1. Zestaw obiadowy (10,00 zł) – poniedziałek, wtorek

- Mięso z piersi z kurczaka
- Sałatka z pomidorami cebulą oraz szczypiorkiem
- Kasza gryczana
- Oliwa z oliwek

2. Zestaw obiadowy (11,00 zł) – środa, czwartek

- Zupa grzybowa
- Mizeria z jogurtem
- Pierś z kurczaka

3. Zestaw obiadowy (12,00 zł)– piątek, sobota

- Ryż brązowy
- Dorsz pieczony w folii z ziołami
- Brokuł gotowany
- Oliwa z oliwek
- herbata bez cukru

*Dieta cholesterolowa

1. Zestaw obiadowy (12,00 zł) – poniedziałek, wtorek

- Pieczona pierś z kurczaka nadziewana szparagami
- Ryż brązowy
- Sałatka z gruszkami i listkami sałaty
- Woda mineralna z cytryną

2. Zestaw obiadowy (15,00 zł) – środa, czwartek

- Zupa ogórkowa
- Duszone udko z indyka bez skóry
- Mizeria
- Woda mineralna

3. Zestaw obiadowy (8,00 zł) – piątek, sobota

- Zupa jarzynowa
- Fasolka po bretońsku
- Herbata bez cukru

*Dieta wątrobowa

1. Zestaw obiadowy (15, 00 zł) – poniedziałek, wtorek

- Zupa kalafiorowa
- Ryż
- Kurczak pieczony w folii
- Pomidor
- Kompot owocowy

2. Zestaw obiadowy (11,00 zł) – środa, czwartek

- Krupnik
- Duszony indyk
- Buraczki
- Sok owocowy

3. Zestaw obiadowy (15,00 zł) – piątek, sobota

- Zupa pomidorowa
- Ziemniaki
- Dorsz pieczony w folii
- Duszona marchew
- Kompot truskawkowy

*Dieta lekkostrawna

1. Zestaw obiadowy (12,00 zł) – poniedziałek, wtorek

- Zupa jarzynowa przecierana
- Ziemniaki gotowane
- Pierś z kurczaka pieczona w folii
- Gotowana marchew
- Woda mineralna z cytryną

2. Zestaw obiadowy (12,00 zł) – środa, czwartek

- Zupa marchewkowa
- Ryż
- Kurczak gotowany na parze warzywami
- Kompot owocowy

3. Zestaw obiadowy (15,00 zł) – piątek, sobota

- Zupa pomidorowa
- Łosoś pieczony w folii
- Surówka z selera naciowego
- Herbata rumiankowa